Un articol de Serban Crenganis.
In ultima perioada, poate ca urmare a intrarii in vigoare a obligativitatii utilizarii anvelopelor de iarna sau doar poate pentru ca a venit frigul, avem din ce in ce mai multe intrebari din randul participantilor la cursurile de conducere defensiva in legatura cu alegerea anvelopelor sau utilitatea lor.
Din punct de vedere al conducerii defensive, este cat se poate de clar: utilizarea anvelopelor corespunzatoare sezonului este obligatorie. Comportamentul masinii si posibilitatea de a corecta o eventuala abatere de la traiectorie sunt mult diminuate daca nu asiguram o buna aderenta cu solul.
Una din regulile conducerii defensive este sa-ti pregatesti autovehiculul corespunzator cu drumul pe care il ai de parcurs. Aici, desigur incadram si anvelopele.
La intrebarea “Ce alegem?” trebuie, din nou, sa luam in calcul drumurile pe care le vom strabate. Zicala “daca e mai scump, e mai bun” nu se aplica intocmai. Fiecare producator are in portofoliul sau de oferte destul de multe modele de anvelope pentru sezonul de iarna, toate marcate cu “steluta si muntele” obligatorii. Si de regula cele mai scumpe sunt cele pentru conditii extreme.
Pentru a fi siguri ca alegeti varianta optima pentru siguranta dumneavoastra in trafic, analizati bine inainte de achizitie caracteristicile anvelopei si comparati informatiile cu nevoile dumneavoastra de deplasare. Astfel, trebuie sa luati in calcul daca rulati preponderent in oras sau in afara orasului, daca locuiti intr-o zona cu mai multa zapada sau intr-o zona in care este mai mult apa, daca stilul dumneavoastra de condus este unul sportiv sau nu, tineti cont si de dimensiunile recomandate de producatorul autovehiculului. In plus, e bine sa evitati mirajul anvelopelor foarte late. In conditii de iarna latimea nu ajuta intotdeauna.
In acest mod puteti alege anvelopele de iarna potrivite si asta insemnand ca nu veti cheltui mai mult decat este necesar asigurandu-va in acelasi timp siguranta necesara.
Montati acelasi tip de anvelope (marca si profil) pe toate cele patru roti ale vehiculului pentru a beneficia de conditii optime de franare si manevrabilitate.
Inlocuiti anvelopele de iarna atunci cand prezinta deteriorari sau atunci cand adancimea profilului caii de rulare a scazut sub 4 mm.
Nu uitati, insa, ca oricat de bine ar fi pregatita masina dumneavoastra rolul cel mai important in prevenirea unui accident il aveti tot dumneavoastra, soferul.
Conduceti preventiv!